onsdag den 25. august 2010

10 ting du ikke vidste om at tabe sig bbc program på dr1

Her til aften var der et program på DR1 fra BBC om vægttab. Selvom nogle af tingene var kendte synes jeg alligevel jeg vil liste pointerne. Fik ikke det hele med, da datteren var lidt længe om at falde i søvn og en tlf sælger ringede midt i programmet.

* Når hjernen er sulten får den os til at vælge den kalorierige mad fremfor den karloriefattige.
* En testperson der skulle videofilme og skrive dagbog om alt hvad hun spiste, underrapporterede med omkring 60% da hun videofilmede og 43% da hun skrev dagbog. Vi glemmer oftest at medregne det lille stykke chokolade, mellemmåltidet samt det vi antager for sundt mad (frugt osv) yderligere undervurderes portionens størrelse.
* Når vi dyrker motion får vi en højere forbrænding når vi sover om natten (kaldet efterforbrænding)
* Hvis man ikke har tid til fitness, kan en mere aktiv dag, såsom at stå op i stedet for at sidde, gå rundt når man taler i tlf, stå af bussen et stop før osv give en ekstra forbrænding. For testpersonen var det cirka 260kcal, det svarer til et vægttab på 12 kg om året hvis hun bibeholder hendes kalorieindtag.
* 10 % mere protein i maden giver en markant bedre mæthedsfornnemelse.
* Et øget indtag af kaloriefattig mælkeprodukter giver mere fedt i afføringen. Kalciummen binder fedtet og tager det med ud igennem tarmen. Testpersonen havde dobbelt så meget fedt i afføringen den uge han var på mælkeprodukt diet ved samme samlet kalorieindtag. Mener det var 3 gr/100 gr kontra 1,5 gr/100gr. Eksempler på gode kilder: hytteost, skummetmælk, fedtfattig yoghurt...
*Blændet mad (suppe) med vand giver en bedre mæthedsfornemmelse grundet fyldt mave end samme mad med selvsamme glad vand. Altså hvis man spiser mad med vand til har vandet en kortvarig effekt på mæthedsfornnemelsen da det løber lige igennem kroppen. Det tog to timer mere før maven var tom ved suppen.
* Variation giver et højere kalorieindtag. Hjernen er programmeret til at kræve variation i det vi spiser, så ved foreksempelvis buffeter vil hjernen få os til at vælge det og det og det... Hvilket kan give op til 30% højere kalorieindtag. De testede også med popcorn, dem der fik et mindre bærer spiste markant mindre end dem der spiste af et større bærer, selvom der var overskud af popcorn i begge, spiser vi mere hvis portionen er større. Deres råd var at spise af en mindre tallerken.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar